top of page

Şirketinizi Kurtaracak Yeni Ürünleri Nasıl Belirlersiniz?

Sizinle birlikte cevabını arayacağımız sorum şöyle; sizce pazara hangi ürünü veya hizmeti sunmalıyız ki bilançomuzda olumlu bir etki yaratsın ve şirketin kasası dolsun?

Şirketlerin geleceğe yönelik ürün stratejileri, proje portföylerinin en hayati girdisidir. Proje portföyüne giren her bir projenin şirket bilançosunda yaratacağı etkiyi de bilmeniz gerekir. İşte tam bu noktada, “Fırsat Portföyü” diye adlandırılan bir kavramla tanışıyoruz. Fırsat portföyü, gelecekte hayata geçme potansiyeli taşıyan olası proje fırsatlarının, teknik ve pazar belirsizliklerine, kaynak gereksinimi ve getiri potansiyellerine göre sınıflandırıldığı bir çerçevedir.

Fırsat Portföyü çerçevesinde dört temel kategori bulunur:

· Konumlandırma fırsatları: teknik olarak zor, pazar konumu belirli olan projeler. Ürünü yaratmak fazlaca çaba gerektirir.

· Pazarı keşfetme fırsatları: teknik olarak kolay ancak pazardaki konumunun keşfedilmesi ve belirlenmesi gereken projeler. Ürün veya hizmeti oluşturmak çok basit olsa da, hangi pazar ve müşteri ihtiyacına hitap edeceğinizi ciddi biçimde araştırmalısınız.

· Sıçrama tahtası fırsatları: hem teknik olarak zor, hem de pazardaki konumunun keşfedilmesi ve belirlenmesi gereken projeler. Ürün veya hizmet nasıl oluşturacağınız ve hangi pazar fırsatına cevap vereceğiniz henüz belirsizdir. Böyle bir fırsatı tanımladıktan sonra eğer hayata geçirmeye karar verirseniz, şirketin gelecekteki ciddi bir iş biriminin temellerini atıyor olabilirsiniz.

· Ürün lansmanları: Şirketinizin stratejik ürün lansman planlarında bulunan, ölçeklenebilir olduğu belirgin, belli bir zaman eğrisinde öngörülebilir, yeni bir iş birimi niteliğinde, belirsizlikleri görece diğer seçeneklerden düşük olan fırsatlardır. Bilançonuza çok ciddi bir etki yapacağından diğer seçeneklere göre daha fazla şüphe etmenize gerek yoktur.

Konumuzla ilgili kaynak olarak aşağıdaki kısayollarda sizinle paylaştığım kitap önerisi ve Harvard Business Review tarafından yayınlanmış makaleye erişebilirsiniz.

Comments


  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Instagram
  • Facebook Sosyal Simge

©2021 by PMOLOGIE.

Bu web sitesinde yer alan içerikler, PMOLOGIE tescilli markasının fikri mülkiyetindedir. 

Proje Yönetimi | Çevik Scrum Kanban | Yeni Ürün Geliştirme | Anıl Güvenatam

bottom of page