2021 Yeni PMP Sınavına Nasıl Hazırlık Yapılır?
- Anıl Güvenatam
- 10 Oca 2021
- 9 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 16 Nis 2021
1.Daha önce PMP sınavına hiç girdiniz mi?
Eğer daha önce PMP sınavına girdiyseniz ve başarılı olamadıysanız, bu yazıdaki bazı kısımlar size tanıdık gelebilir. Yine de yazının bütününü dikkatlice okumanızı öneriyorum.
Daha önce PMP sınavına girdiyseniz başlangıç noktanız, öncelikle sınav sonuç raporunuzdur. Bu rapora, www.pmi.org sitesindeki “Dashboard” kısmında yer alan “Exam Analysis” butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Sınav sonuç raporunuz, “Exam Content Outline” olarak adlandırılan, sınav içeriğinde tanımlanmış her bir görev alanı için sizin bilgi seviyenize yönelik bir çıktı sunar. Siz de bu rapordaki çıktıya bakarak, yeniden PMP sınavı hazırlıklarına başlamadan önce, görev alanlarına yönelik zayıf ve güçlü olduğunuz noktaları öğrenebilir, hazırlıklarınızda buna göre bazı alanlara diğerlerinden daha fazla yoğunlaşabilirsiniz.
Eğer PMP sınavına ilk defa girecekseniz, sınava elverişlilik şartlarını ve başvuru koşullarını PMI Certifications sayfasında yer alan dökümanlardan mutlaka incelemenizi öneriyorum.
Peki, PMP Sınavı 2021’den itibaren neden değişiyor?
Proje yöneticileri olarak, ilerleyen zamanla birlikte, küresel çapta iş yapma biçimleri ve ihtiyaçları değiştiği için PMP sınavı da değişiyor.
Her 3-5 yılda bir PMI, mesleğin nasıl ilerlediğini, ortaya çıkan eğilimlerin etkisini ve proje yöneticilerinin sorumluluklarının nasıl değiştiğini anlamak için araştırma yapar. Bu araştırmanın son turu 2015 yılında gerçekleştirildi ve mevcut PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) ile sonuçlandı.
Dünyanın önde gelen kuruluşlarından konu uzmanları, geleceğin PMP'sini tanımlamak için PMI ile birlikte çalıştı. Bu araştırmanın sonucunda, 2019 yılının Haziran ayında yeni bir PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) yayınlandı ve 2 Ocak 2021'de, bu yeni taslak güncellenmiş bir PMP sınavının devreye girmesiyle neticelendi.
2.PMP Sınavı ne zaman değişiyor?
PMP sınavıyla ilgili kritik tarihler aşağıdaki gibi gerçekleşti.

3.2021’den itibaren PMP sınavında neler değişiyor?
30 Haziran 2019'da yeni bir PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) yayınlandı. Bu belge, PMP sınavının içeriğini tanımlar. Bu şablon, PMI'nin şu anda PMP sınavını yeni müfredata uyacak şekilde güncellediği ve yeni sınavın 2 Ocak 2021'de yürürlüğe gireceği anlamına gelir.
Aşağıda verilen linklerden indirebileceğiniz belgeler sayesinde, 2 Ocak 2021’den itibaren devreye giren yeni sınav ile eski sınavın içeriklerini birbiriyle karşılaştırabilirsiniz. Lütfen eski ve yeni dökümanları birbirine karıştırmamak için dikkatli olunuz.
Tamamen açık olmak adına, genel yaygın düşüncenin aksine, PMP sınavı sadece PMBOK® kılavuzuna dayalı DEĞİLDİR. PMBOK® kılavuzu, PMI'nin PMP sınav sorularını tasarlamak için kullandığı birkaç referanstan yalnızca biridir. Bunun yerine sınav, PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) temeline dayanır. Bu şablonun yeni bir sürümü Haziran 2019'da yayınlandı ve PMI sınav güncellemesi bu yeni şablon temel alınarak gerçekleştirildi.
Ayrıca, dünyanın her yerindeki eğitim sağlayıcılarına kitaplarını ve simülatörlerini güncellemeleri için yeterli zaman vermek amacıyla, PMI, PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) kapsamındaki yeni sınav şartnamelerinin yürürlüğe girmesini oldukça uzun bir süre beklemektedir. Bu aynı zamanda öğrencilere, yeni sınava geçiş yapılmadan önce, mevcut sınava hazırlanmaları ve geçmeleri için yeterli zaman sağlar.
4.2021 PMP sınavındaki değişikliklerin özeti
Özetle, eski PMP sınavı 5 alana dayanmaktadır, ancak 2 Ocak 2021'den itibaren sınav 3 alana dayalı olmuştur. Bu alanlar, PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) ile tanımlanmıştır.

PMI, 30 Haziran 2019'da PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) belgesini yayınladı. Yeni taslak, önceki tüm sınav içeriği ana hatlarından köklü ancak son derece değerli bir sapmaya uğradı.
Yeni PMP sınavı, adayların üç alanda deneyim sahibi olmasını ve soruları yanıtlamasını gerektiriyor:
İnsanlar (% 42)
Süreç (% 50)
İş Ortamı (% 8)
PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) belgesi, bu üç alanın her birine yönelik görevleri (proje yöneticilerinin yaptığı şey) ve etkinleştiricileri (görevleri tamamlamak için gerçekleştirdiğimiz eylemler) listeler.
PMI ayrıca, sınavın yaklaşık yarısının öngörülebilir (waterfall) proje yönetimi yaklaşımlarından, diğer yarısının ise çevik veya hibrit yaklaşımlardan oluşacağını açıkça belirtir.
5.2021 PMP sınavı değişikliğinin etkileri nelerdir?
Etki-1: 2021 PMP sınavı daha geniş kapsamlıdır. Eski sınav içeriği, yeni sınavın ikinci alan başlığı olan süreç alanına gömülüdür. İnsanlar ve iş ortamı alanları olarak iki yeni alan daha, yeni sınav içeriğine eklenmiştir.
Etki-2: Çeviklik bir zorunluluktur. Yeni sınavdaki soruların yarısı çevik ve hibrit yaklaşımlarla ilgili olacaktır. Bu nedenle, bu ortamlarda çalışmanın nasıl bir şey olduğu konusunda, hem bilgi hem de deneyime sahip olmalısınız.
Etki-3: Yeni PMP sınavı DAHA ZOR olacak. Sınava eklenen ve bilmeniz gereken pek çok yeni konu ve yöntemle, sınavı geçmenin daha zor olması şaşırtıcı değildir.
Etki-4: 35 saatlik sınava ön hazırlık eğitiminin yetersiz kalacak olması. PMI, "Proje yönetiminde öğrenme hedeflerine hitap eden en az 35 saatlik belirli bir eğitimi tamamlamanızı" şart koşuyor. Ancak, şimdi sınav yaklaşık iki kat daha fazla içerik içerdiğine göre, derinlemesine bir sınava hazırlık kursunun önemli ölçüde daha uzun olmasını beklemelisiniz.
6.2021’den itibaren yeni PMP sınavına girecek adaylar nasıl bir strateji izlemeli?
PMP sınavına 2 Ocak 2021'den sonra girmeyi planlıyorsanız;
Hazırlık ve sınav aşamalarınız için karar vermeniz gereken en önemli nokta, hangi dilde hazırlık yapacağınız ve sınav olacağınızdır. Sınavın özgün dili İngilizce olduğundan, eğer seviyeniz C1 ve üstü ise, hazırlıklarınızı ve sınavınızı İngilizce yapmanızı öneriyorum. Gerek dilimizdeki kaynakların sınırlı olması, gerekse sınavın başka dillere tercümesinin bazı durumlarda tam karşılığını verebilecek biçimde yapılamadığı gerekçelerinden dolayı, bu tercih sizin için çok önemlidir.
Yeni PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) belgesini indirin ve yeni sınavda sorulacak konuları anlamak için baştan sona okuyun.
Çalışmalarınıza, hali hazırda yürürlüğü devam eden, PMBOK® kılavuzunu kullanarak devam edin.
PMBOK® kılavuzu ile birlikte gelen, Çevik Uygulama Kılavuzunu (Agile Practice Guide) inceleyin ve çevik yaklaşımlar hakkında bilgi edinin.
Eğitim sağlayıcınızla iletişime geçin, eski ve yeni PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) arasında bir karşılaştırma yapıp yapmadıklarını, eğitim materyallerini güncelleyip güncellemeyeceklerini sorun. 2021 PMP sınav değişikliği ile, PMI, adaylara kendi sunduğu eğitim modülünü veya bir ATP eğitim kuruluşundan alabilecekleri bir eğitim hizmetini tercih etmeleri için iki seçenek sunmuştur.
Eğitim kurumunun sağladığı ek eğitim materyallerine nasıl ve ne zaman erişim verileceğini öğrenin.
Eğitim sağlayıcınız tarafından size sağlanan güncellenmiş materyalleri kullanarak çalışın.
Sınavınızı 2 Ocak 2021’den sonraki tarihlere planlarken, aciliyetiniz yoksa acele etmeyin ve yılın ikinci yarısına odaklanın. Böylece, sınavın içeriği hakkında daha fazla deneyim paylaşımı ve kaynak bilgiye erişebilir olma avantajını kullanın.
Sınava yeterli zaman ve eforu harcamadan, tam olarak hazır olup olmadığınızı anlamadan girmeyin. Devam eden maddelerde, sınava hazırlık seviyenizi nasıl ölçeceğinizi anlattığım, birkaç güvenilir yol vardır.
7.2021’den itibaren yeni PMP sınavına girecek adaylar nasıl bir çalışma yöntemi izlemeli?
A. Sınava gireceğiniz hedef tarihi belirleyin.
Eğer çalışan bir kişiyseniz, sınava girmeyi planladığınız tarih, eğer çalışan bir kişiyseniz, sizin için yılın en yoğun dönemi veya en fazla mesai yaptığınız bir zaman aralığı olmamalıdır. Zamanınızı en esnek yönetebildiğiniz ve kendinizi en çok PMP hazırlığına yoğunlaştırabileceğiniz bir dönemi seçmeye dikkat edin. Böylece, konsantrasyon eksikliğiyle ortaya çıkacak en önemli engellerden birini bertaraf edin.
PMP sınavına hazırlanmaya, bir plan yaparak başlayın. Yazının en sonunda önerdiğim taslağı inceleyip, kendi planınızı oluşturun ve buna sadık kalmak için efor sarfedin.
Ön koşul eğitimi için, 35 saatlik zaman dilimini, kaç haftada tamamlayacağınızı tahmin ederek başlayın.
PMBOK® kılavuzu içeriğindeki 10 ayrı süreç bilgi alanın ve iki ilave konu başlığının her biri için 10 ila 12 saat zaman ayırmaya çalışın. Mümkünse her bir konu başlığını bir haftada bitirmeye çalışarak, bu kısmı 12 haftada tamamlayın.
Çevik Uygulama Kılavuzunu (Agile Practice Guide) inceleyip anlamak için ortalama 15 ila 20 saat zaman ayırın.
Devam eden maddelerde detaylarını bulacağınız 2021 PMP sınavı için PMI’ın resmi olarak duyurduğu kaynak kitapları inceleyip okumak için zaman ayırmaya çalışın.
Her bir süreç bilgi alanındaki yetkinliğinizi ölçmek için mutlaka deneme soruları çözmeye zaman ayırın ve bu soruları sistematik olarak sınıflandırıp, cevaplarınızı excel vb ortamda kayıt altına alın. Hata yaptığınız her soruda, eksiğinizi anlamak için konuya geri dönün ve tekrar çalışıp doğrusunu öğrenin. İkinci turda hatalı sorularınızı tekrar çözüp, bu süreci sıfır hatayla tamamlayana kadar sürdürün ve buna da bir zaman ayırmanız gerektiğini unutmayın.
B. Sıraladığım tüm bu adımları, kendi öğrenme hızınıza ve haftada ayırabileceğiniz saat miktarına göre en baştan hesaplayın. Bu çalışma planını yine excel vb ortamda oluşturup ilerleme seviyenizi planlamanızla eş zamanlı kontrol ederek yönetin. Örneğin kendinize 16 haftalık bir plan yaparak başladınız ve planda geri kalıyorsanız, hızınızı veya planınızı kendinize göre düzenli olarak ayarlayarak ilerleyin. Sınava sadece 2 hafta kala hazır olmadığınızı fark ettiğinizde artık çok geç kalmış olacaksınız. 2021 PMP sınavı için taslak bir çalışma zaman planını, yazının en sonda paylaşıyorum.
C. Çalışmanızın en başından, “destekleyici notlar” diye adlandırdığımız, temiz bir şekilde kendiniz oluşturacağınız çok basit notlar tutun. En bilmediğiniz, en karışık bulduğunuz veya size en yabancı olan noktaların hangi kitabın hangi sayfasında olduğunu ve neden bu konuya dikkat çektiğinizi not ederek ilerleyin. Formül ve grafiklerle açıklanan konuları kendiniz de yazarak tekrar not alın. Konularda ilerledikçe, tekrar geriye döneceğiniz veya tekrar etmek isteyeceğiniz noktaları birbirine karıştırmaya başlayabilir, düzenli kayıt tutmadığınızda işin içinden çıkamayabilirsiniz.
D. Düzenli öğrenme pratiği ve ölçme yapın. Öğrenme yönteminizin etkinliğinden emin olun. Konuyu tam anlamak için tekrar etmeniz gerekiyorsa tekrar edin. Grup tartışmalarıyla kendinizi sınamak istiyorsanız bu tip gruplara üye olun. Sizinle aynı zaman diliminde sınava hazırlanan kişilerle birlikte daha etkin öğrenebiliyorsanız, birlikte çalışma imkanı yaratın. Bireysel bir çalışma yaparken, paralelinde bir uzmandan destek almak istiyorsanız, size rehberlik hizmeti verebilecek bir uzmanla işbirliği geliştirin. Bilgi seviyenizi düzenli olarak ölçmeye çalışın, doğru kalitede hazırlanmış örnek sorular çözerek, kendinizi düzenli aralıklarla sınayın.
E. Çalışmalarınız boyunca kendiniz tuttuğunuz “destekleyici notlar” arşivinizi, haftalık periyotlarla gözden geçirip inceleyin. Birkaç hafta içinde, size artık yabancı gelmeyen ve yeterince öğrendiğinizi ölçmeye başladığınız maddeleri, bu kapsamdan çıkartmaya başlayıp, “eskiler” adıyla arşivleyebilirsiniz. Böylece, “destekleyici notlar” dökümanınız hep en bilmediğiniz veya en çok karıştırdığınız konularla sınırlı kalır ve öğrendiğiniz maddeleri gereksiz yere tekrar ederek, zaman kaybetmemiş olursunuz.
F. Sınava girmeye son 6 hafta kala, hazırlık seviyenizi genel olarak tekrar değerlendirecek tam kapsamlı bir deneme sınavı yapın ve skorunuzu ölçün. Gerçeğe en yakın deneme sınavı kaynağı, kişisel tecrübelerime göre, RMC Rita Mulcahy PMP Exam Prep (devam eden maddelerde linkleri bulacaksınız) kitabı tarafından yayınlanmış olan sorulardır. Bu kitabın 2021 yılı başında onuncu versiyonu yayınlanmıştır ve her yeni sürümde kitabın içeriği değişmiştir. Kitabın doğru ve güncel sürümünden çalıştığınıza emin olun. Sınavı yeniden cezasız olarak takvimlendirmek için son 30 günden önce eylemde bulunmanız gerektiği için, tam kapsamlı deneme sınavı sonucunuza göre (%90~95 oranında soruları doğru çözebildiğiniz noktada) karar verin. Pandemi döneminde her ne kadar cezasız yeniden takvimlendirme süreleri 30 günün altına indirilmiş olsa da, PMP sınavının çevrimiçi ortama taşınmasıyla birlikte, bu süreler her zaman olduğu gibi 30 gün olarak uygulanabileceğinden, PMI ve Pearson VUE tarafından gelecek e-posta bildirimlerini, web sitelerindeki yönlendirmeleri çok dikkatli takip ediniz. Eğer kendinizi sınava 6 hafta kala hazır buluyorsanız, sınav tarihinizi koruyarak sınava son bir hafta kalana kadar deneme soruları çözmeye devam edin ve sınava girin. Eğer son 6 hafta kala kendinizi hazır bulmuyorsanız, sınav tarihinize son 30 gün kalmadan önce yeniden takvimlendirin. Yeni sınav tarihinizi, hazır olacağınızı en iyi tahmin ettiğiniz tarihe öteleyin. Hazır olmadan gireceğiniz ve başarısız olacağınız bir sınav, öteleyerek başarılı olabileceğiniz bir sınav sonucundan daha fazla motive edici olmayacaktır ve ilave maddi kayba uğramaktan daha iyidir.
G. 2021’den itibaren, PMI tarafından resmi olarak duyurulan aşağıdaki referans sınav kaynaklarının sınav içeriğine girdi teşkil edebileceğini unutmayın.
A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide) – 6th Edition
Effective Project Management: Traditional, Agile, Extreme, Hybrid
Essential Scrum: A Practical Guide to the Most Popular Agile Process
The Project Management Tool Kit: 100 Tips and Techniques for Getting the Job Done Right
Project Management: A Systems Approach to Planning, Scheduling, and Controlling
H. PMI tarafından resmi olarak duyurulan kaynak listesinde bulunmamakla birlikte, aşağıdaki referans kaynakları, sınav hazırlıklarınız için öncelikli olarak incelemenizi ve çalışmanızı öneriyorum.
RMC Rita Mulcahy PMP® Exam Prep, Tenth Edition (for 2021 Exams)
Head First PMP 4th Edition (Türkçe sürümü mevcut)
Learning Agile (Türkçe sürümü mevcut)
I. Aşağıdaki sayfalarda bulunan her bir dökümanı, videoyu ve açıklamayı, anladığınızdan emin olana kadar mutlaka okuyun ve izleyin.
J. PMP sınavından başarılı olmanın en önemli ve en göz ardı edilen koşullu, sınavın ideal bir işletmede yürütülen bir proje varsayımı üzerine kurgulanmış olması, adayın da yukarıda sayılan resmi ve gayri resmi kaynaklarda anlatılan tüm bilgileri de bu varsayım çerçevesinde yanıtlaması gerektiğini öngörmesidir. Dolayısıyla, çalışmakta olduğunuz işletmede görev aldığınız veya tecrübe ettiğiniz proje deneyimlerinize veya alışkanlıklarınıza göre, sınav sorularını yanıtlamaya çalışmayınız. Gerçek hayatta edindiğiniz tecrübe ve alışkanlıklarınızın bir kısmı, PMI tarafından öngörülen en iyi uygulamalarla örtüşmüyor ve çelişiyor olabilir. Sınava ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın, zihinsel olarak bu bariyeri aşmayı ihmal ederek, sınavdan başarılı olma şansınızı riske sokmayınız.
8. 2021 PMP sınavına hazır olduğunuzu nasıl anlayacaksınız?
Satır aralarında değindiğim gibi, PMP sınavına en benzer ve gerçekçi olan soruları RMC Rita Mulhacy tarafından yayınlanan ve yukarıda linkini paylaştığım kitap içeriğinde bulabilirsiniz. Bu kitapta yer alan her bir konu başlığı sonundaki soruları çözüp, kayıt altına alarak ve hiç hatanız kalmayana kadar tekrar tekrar eksik konuları öğrenip tamamlamak suretiyle, yaptığınız soruları düzelterek sınav konularını çalışmayı tamamlayın.
Aynı zamanda, yine aşağıda linklerini paylaştığım RMC tarafından ücretsiz olarak sunulan iki önemli hizmet sayesinde kendinizi sınayın.
A. RMC Rita Process Chart Game : Bu sayfada, süreç alanlarındaki aktivitelere ilişkin bir sanal oyun yer alıyor. Bu oyunu, tüm bilgi alanlarındaki içerikleri, birbiriyle olan ilişkileri bağlamında sıralamayı ve yerleştirmeyi deneyimleyeceksiniz. Eğer bu oyunu hatasız olarak tamamlayabilirseniz, süreçlerin birbirleriyle bağımlılığına dair bilginizden şüphe edecek pek bir şey kalmadığını düşünebilirsiniz.
B. RMC Exam Simulation Demo : RMC Rita Mulcahy PMP Exam Prep kitabının içeriğindeki soru kalitesine yönelik fikir edinmeniz için, örnek bir sınav simülatörü demosuna bu linkten ulaşabilirsiniz. Rita Exam Prep kitabının her konu başlığı sonunda yer alan konu testlerini ve kitabın en sonunda bulunan genel testleri %90~95 oranında doğru çözebildiğiniz noktada, sınavın bu konularla ilgili olan kısımlarına hazır olduğunuzu düşünebilirsiniz.
C. “Hazır olup olmadığımı anlayamayacağım hiç bir alan yok mu?" diye düşündüğünüzde bu sorunun cevabı maalesef “hayır” değil. Yeni sınav uygulaması henüz çok taze olduğundan ve yeni eklenen “insan” ile “iş ortamı” başlıkları hakkında henüz piyasada doğrudan işaret edilebilecek başka bir kaynak olmadığından, sınava tam hazır olduğunuzu anlayabileceğiniz farklı bir yöntem henüz bulunmuyor. Yapabileceğiniz en iyi şey, PMP Exam Content Outline (Sınav İçeriği Şablonu) belgesinde yer alan her bir görev alanını dikkatlice okuyup, bilmediğiniz konuları, PMI tarafından önerilen diğer kaynak kitapları da inceleyerek öğrenmeye çalışmanız. İlk denemede başarı garantisi veren, sınavı geçmenin tek yolunun kendi eğitim içeriği olduğu izlenimini yaratan eğitim sağlayıcılara aldanmayınız ve sınav başarısının sizin kendi kendinize tüm bilgi alanlarını en iyi şekilde öğrenmiş olmanıza bağlı olduğunu unutmayınız.
D. PMP sertifikasını kazanmanız ümidiyle, tüm adaylara başarılar diliyorum. :)
* PMP sınavına sadece hafta sonlarını ayırabilen bir adaya yönelik, önerdiğim çalışma planı aşağıdaki gibidir. Öğrenme hızınıza ve etkinliğinize göre bu takvimi kısaltabilirsiniz. Tercihinize göre bazı adımları paralel ilerletebilirsiniz, örneğin 35 saatlik eğitiminizi çevrimiçi bir kaynaktan alırsanız, 1 hafta eğitim, ertesi hafta bireysel öğrenme ve soru çözme gibi bir eşleşme ile de sürecinizi planlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mutlaka başlamadan önce bir plana sahip olmanızdır.

PMP, PMBOK, Project Management Institute, Inc.'in tescilli markasıdır.
🦉💫 PMOLOGIE, projelere gönül verenlerin buluşma noktası 🌟🔥
Linkedin 👉🏼 https://lnkd.in/dczrUwU
Instagram 👉🏼 https://lnkd.in/dSdx4ZT
Web 👉🏼 https://www.pmologie.com
#PMI #PMITR #PMP #projectmanagement #projeyönetimi #PMBOK #pmologie #projectmind #agile #kanban #scrum
ความคิดเห็น