Yeni PMP® Sertifika Sınavında Neler Değişiyor?
- Anıl Güvenatam
- 18 Nis 2020
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Eyl 2020
Proje yönetimi mesleği zamanla gelişmektedir. Örneğin, çevik metodolojiler günümüzde olduğu gibi proje yönetiminde daha önceleri bu kadar gündemde değildi. Değişen endüstri dinamiklerine uymak için PMP® sınavı, dünyanın önde gelen kuruluşlarından konu uzmanlarının yürüttüğü PMI liderliğine bağlı olarak, her 3-5 yılda bir değişir. PMP® sınav değişiklikleri PMBOK'un da değişeceği anlamına gelmez. En son PMBOK (6. baskı) 2017 sonunda yayınlandı ve PMP® sınavı 2018 birinci çeyreğinde PMBOK'a göre değişti. Bu yazıda PMP® sınavı değişikliklerinin PMP® sınavı içeriğine ne getireceği, PMP® sınavı değişikliklerine hazırlanmak için ne yapmanız gerektiği ve daha fazlası ele alınacaktır.
PMI'nin web sitesinde duyurduğu takvime göre, yeni PMP® sınav içeriği Haziran 2019'da duyurulacaktır (zaten duyuruldu). 2 Ocak 2021'den itibaren, PMP® sertifikasyon sınavına katılanlar, yeni PMP® sınavı içeriği ile karşılaşacaklar. PMP® sınavı değişmeden önce, PMP® eğitimine kaydolmak ve PMP® sertifikanızı almak daha iyidir. İlk olarak, planlanan sınav değişiklik tarihinin 01 Temmuz 2020 olduğunu unutmayın. Ancak, COVID-19 salgını nedeniyle PMI, PMP® sınav değişikliğinin 2 Ocak 2021 tarihine taşındığını duyurdu. PMI tarafından PMP® sınav değişiklikleri web sitesinde yayınlanan önemli tarihler aşağıdadır.
31 Aralık 2020: mevcut PMP® sınavının alınabileceği son tarih
02 Ocak 2021: yeni PMP® sınavının alınabileceği ilk tarih
Bu tarihler, PMI tarafından ilan edilen güncel tarihler olsa da, PMP® sınavının geçerli sürümünü almak için son günü erteleyebileceklerini unutmayın. Ancak, ertelenip ertelenmeyeceğini resmi bir açıklama yapılmadan bilemezsiniz. Bu nedenle, PMP® sınavı değişmeden önce PMP® sertifikası almak istiyorsanız, planlarınızı bu tarihlere göre ayarlamanız önerilir.
Mevcut PMP® Sertifika Sınavının İçeriği Nedir?
Son PMP® sınav değişiklikleri 2015 yılında gerçekleşti ve o zamandan beri PMP® sınav içeriği beş bilgi alanına dayanıyor. Bu alanlar başlatma, planlama, yürütme, izleme ve kontrol, kapanış olarak verilmiştir. Aşağıda, geçerli PMP® sınav içeriği ve PMP® sınavındaki her alanın yüzdesi açıklanmaktadır.
Başlatma____________ %13
Planlama____________ %24
Yürütme_____________ %31
İzleme ve Kontrol_____ %25
Kapanış_____________ %7
Mevcut PMP® sınav içeriği, proje yaşam döngüsünün etki alanı olarak aşamalarına odaklanır ve her etki alanında birkaç görev vardır. Bu süreç, adayın yeterliliğini değerlendirmek için, bilgi ve görev güdümlü yönergeler kullanır, endüstride ihtiyaç duyulan standart gerekliliklerini yerine getirecek proje yöneticisi için her bir alanın bilinirliğine, kritikliğine ve sıklığına ilişkin seviyeler saptar. Aşağıda, kapanış bilgi alanının görevlerinden bir örnek verilmiştir.

Mevcut PMP® sınavı, her alan için bu görevlere, bilgi ve becerilere dayanarak PMP® sınavı adayının bilgi ve deneyimini değerlendirir. Geçerli PMP® sınav içeriğinin tamamını PMI tarafından yayınlanan bu dökümandan inceleyebilirsiniz.
Yeni PMP® Sertifika Sınavının İçeriği Nedir?
Mevcut PMP® sınav içeriği, proje yaşam döngüsünün aşamaları olarak beş alana odaklanırken, yeni PMP® sınav içeriği aşağıdaki ağırlıklarda üç alana dayanacaktır:
İnsanlar______ %42
Süreç________ %50
İş çevresi_____ %8
PMI araştırmasına dayanarak, mevcut proje yönetimi işlerinde bugünün proje yönetimi uygulayıcıları, çeşitli proje ortamlarında çalışmakta ve farklı proje yaklaşımlarını kullanmaktadır. Buna göre, PMP® sertifikası gerçek yaşamdaki durumu yansıtacak ve değer zinciri ufkundaki yaklaşımları içerecektir. İncelemenin yaklaşık yarısı öngörüsel (predictive) proje yönetimi yaklaşımlarını, diğer yarısı ise çevik (agile) veya melez (hybrid) yaklaşımları temsil edecektir. Öngörüsel, çevik ve melez yaklaşımlar, yukarıda listelenen üç alanda da bulunur ve belirli bir alan veya görev için izole edilmez.
Yeni PMP® sınav içeriği, geçerli PMP® sınavında olduğu gibi her bir tanımlı bilgi alanında görevlere sahip olacaktır. Ancak, yeni PMP® sınav içeriğinde yeni bir “etkinleştiriciler” terimi vardır. Yeni PMP® sınavı değişiklikleriyle gelen alanlar, görevler ve etkinleştiriciler nedir? Alan: Proje yönetimi uygulaması için gerekli olan üst düzey bilgi alanı olarak tanımlanır. Mevcut PMP® sınav içeriğinde beş alan vardır (başlatma, planlama, yürütme, izleme ve kontrol, kapatma). Ancak, yeni PMP® sınav içeriğinde üç alan olacaktır (insanlar, süreç ve iş ortamı). Görevler: Her bir alanda proje yöneticisinin temel sorumluluklarıdır. PMP® sınavı, her bir PMP® sınavı adayının bilgi ve deneyimini her alan adı altında bu görevlere göre değerlendirir. Etkinleştiriciler: Görevle ilişkili işin açıklayıcı örnekleri. Etkinleştiricilerin kapsamlı bir liste olmadığını, bunun yerine görevin kapsamını göstermek için birkaç örnek sunduğunu unutmayın.
Örnek bir görev tanımı için,
Görev: Çatışma yönetimi
Etkinleştiriciler:
Çatışmanın kaynağını ve aşamasını yorumlayın
Çatışma için bağlamı analiz edin
Uygun uyuşmazlık çözümünü değerlendirin / tavsiye edin / uzlaştırın
02 Ocak 2021 tarihinden itibaren alabileceğiniz yeni PMP® sertifika sınavının içeriğini, PMI tarafından yayınlanan bu rehberden inceleyebilirsiniz.
Yeni PMP® Sertifika Sınavı İçeriği Geçiş Rehberi
PMI, adayların yeni PMP® sınav içeriğinde değişecek içerik alanlarını belirlemelerine yardımcı olacak yeni bir PMP® sınav içeriği geçiş rehberi yayınladı. Bu belge, PMI sertifikasyon ekibinin mevcut envanterin yeni sınavda yeniden kullanılabileceğini belirlemek için kullandığı güncel bir eşleştirmedir. Sınavda yepyeni ve içerik oluşturulması gereken bölümler var. Bu eşleştirme belgesi, sınava hazırlık yapacak adaylar için önemli bir girdi olacaktır.
İnsanlar: Mevcut PMP® eğitim materyallerinde bu yeni alan adına yönelik sınırlı içerik bulunabilir. Sınav sorularının% 42'si bu alana dayanacaktır. Süreç: Mevcut PMP® eğitim materyalleri, daha önce sınavın büyük kısmı olduğu için bu yeni alana hitap etmek için yeterli miktarda içeriğe sahip olabilir. Sınavın% 50'si bu alana dayanacaktır. İş Ortamı: Mevcut PMP® eğitim materyallerinde bu yeni etki alanını ele almak için çok sınırlı içerik olabilir. Sınav sorularının% 8'i bu alana dayanacaktır.
PMP® Sertifika Sınavı Değişikliğinin Özeti

Bu tablo, PMP® sınavı değiştikten sonra PMP® sınav içeriğinin azaldığı izlenimi yaratarak yanlış yönlendirebilir. Ancak, bu doğru değildir. 02 Ocak 2021 tarihinde gelecek olan yeni PMP® sertifika sınavı için mevcut PMBOK rehberi geçerli olmaya devam edecektir. Bunun yerine, PMI'in PMP® sertifika sınavındaki adayları nasıl değerlendireceği değişecektir. Mevcut PMP® sınavı, proje yaşam döngüsü aşamalarına odaklanırken, yeni PMP® sınav içeriği insanlara, sürece ve iş ortamına odaklanmaktadır.
Comments